Kraniosakraaliterapia

Kraniosakraalijärjestelmä ulottuu kallon luiden kalvorakenteiden kautta aina keskushermostoon ja selkäytimeen saakka. Terapialla parannetaan tämän järjestelmän toimivuutta. cranio1_web.jpgTerapian nimi juontuu näiden kahden luun latinankielisistä nimistä: cranium=kallo ja sacrum=ristiluu.

Näihin luihin kiinnittyy keskushermostoa ympäröivä dura mater -kalvo. Tämä kalvorakennelma muodostaa kraniosakraalijärjestelmän. Järjestelmään liittyy rytminen liike, joka syntyy aivoselkäydinnesteen erittymisestä ja imeytymisestä. Sitä kutsutaan kranio-sakraalirytmiksi. 

Jos esim. ristiluun tai kallon luiden asento on vääristynyt muihin luihin nähden tai kalvorakenteissa on jännitteitä tai häiriötiloja, kraniosakraaliterapialla voidaan laukaista näitä jännitystiloja. Tyypillisiä esimerkkejä jännitystilaoireista ovat hampaiden yöllinen narskutus tai leikkauksen jälkeinen kiputila. 

Kraniosakraaliterapiaa käytetään myös tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitamiseen, stressin hoitoon, rentoutumiseen ja erilaisten henkisten lukkojen käsittelemiseen. Hoito on ehdottoman turvallista ja käsittelyotteet ovat pehmeitä.

Suomessa tästä hoitomuodosta käytetään usein nimeä kraniosakraaliterapia.

Lisätietoa kraniosakraaliterapiasta:

Upledger Institute

CranioSacral-terapia Suomessa